Scroll Top

Wat is NLP? En wat kan NLP voor je betekenen?

Wat is NLP? Wat kan NLP voor je betekenen?

NLP, voluit Neuro Linguïstisch Programmeren genoemd, is een methode ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder in de jaren ’70.

Ons brein werkt met bewuste en onbewuste processen. Met NLP leer je deze begrijpen en gebruiken. Wil je weten of NLP wetenschappelijk is? Klik dan hier!

Van oorsprong is NLP ontstaan door het observeren van zeer succesvolle therapeuten. (Virginia Satir, Fritz Perlz en Milton Ericsson). Door deze als voorbeeld te nemen en te modelleren is de methode NLP ontstaan. Inmidels wordt het al jaren gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie.

De term “Neuro Linguïstisch Programmeren” in 3 delen:

  • Neuro verwijst naar het zenuwstelsel, dat ervaringen verwerkt via onze zintuigen.

  • Linguïstisch verwijst naar de manier waarop we de buitenwereld in taal weergeven

  • Programmeren houdt in het ontdekken, gebruiken en veranderen van jouw oude patronen

NLP biedt praktische technieken voor zelfontwikkeling, effectieve communicatie en gedragsverandering. Welke verandering je ook wil, werk eraan met NLP. Je zal direct merken dat je communicatie verbetert. Je zult je anders gaan gedragen en je gaat beter om met emoties.

Jouw waarnemingen, gedachten en patronen bepalen jouw gedrag. In de NLP practitioner wordt je je bewust daarvan. Dat is de start om blijvende veranderingen te maken en betere resultaten te behalen.

Een andere definitie die je kan gebruiken voor NLP is:

  • NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring
  • NLP is het Modelleren van excellentie
  • NLP is een serie communicatie technieken

Deze definitie komt van Richard Bandler die zegt. “NLP is an attitude which leaves behind a trail of techniques”.

Wat is NLP? Richard Bandler

Zoals je hier al leest. Er zijn meerdere definities en ze vertellen allemaal wat NLP is. Dat is het mooie NLP biedt je meer vrijheid om te kiezen.

Wat is NLP persoonlijk voor mij?

Eigenlijk was ik op zoek naar een “gebruiksaanwijzing”. Niet dat ik echt tegen iets aanliep of problemen ervaarde. Er was diep gevoel, een verlangen, om zaken te verbeteren. Nu jaren later besef ik mij dat het erom gaat dat NLP orde in mijn chaos brengt. Persoonlijk kan ik heel snel afgeleid raken en het lijkt op de tak.Wil je daar meer over weten? Klik dan hier!

Neuro linguïstisch programmeren is echter meer dan die “gebruiksaanwijzing”. Die zorgt ervoor dat als het leven wat minder gaat dat ik mijn emoties beter reguleer. NLP heeft mij de tools gegeven om daar mee om te gaan.

Wil je meer weten over NLP? Vraag hieronder meer informatie aan.