Scroll Top

NLP coaching en therapie: Wat is het verschil?

nlp coaching, NLP therapie

NLP-Coaching of therapie. Als je bij mij komt voor coaching, dan is het handig dat je weet waarvoor je komt. Kies je voor de meer therapeutische kan van NLP of zoek je meer coaching. En het ligt helemaal aan de vraag waarmee we starten.

En wat je mag verwachten als je aan de slag gaat met NLP en wat er mogelijk is. Dan kan je ook alvast een beeld vormen of je komt voor NLP Coaching of dat we meer therapeutisch aan de slag moeten.

NLP omvat een hele gereedschapskist met technieken en methoden. En als NLP-coach ken ik ze allemaal en afhankelijk van het probleem, zal ik een techniek toepassen. Maar het kan ook zijn dat we de hele sessie een gesprek voeren. Zodat we de diepere lagen ontdekken.

NLP coaching, Wat is dat?

NLP-coaching richt zich vooral op de toekomst. Wat wil je bereiken? Hoe ga je dat aanpakken? Welke ideeën heb je? Wat houd je tegen? Wat doe je wel en wat doe je niet in jouw huidige situatie?

Technieken die we zullen toepassen zijn (en die je leert in de NLP Practitioner): Disney techniek, Ankeren, Visualisaties, Perceptuele Posities, Metamodel, Milton model. De lijst is lang nog niet compleet. En als coach kijk ik ook buiten het NLP Model.

Wat als ik nu wil weten: Waarom doe ik de dingen, zoals ik doe?

Als je jezelf de vraag stelt. “Waarom doe ik dit toch steeds weer?” OF “Waarom gebeurt dit steeds weer?”.  Dan is er dus iets aan de hand wat een andere benadering nodig heeft dan pure coaching. We zullen dan ook jouw verleden in duiken en op zoek gaan naar antwoorden.

Dan gaan we meer de meer therapeutische kant van NLP onderzoeken. Want iets vanuit jouw verleden houd je tegen om het leven te leiden zoals jij dat wil. Vaak zijn dat invloeden vanuit jouw opvoeding of jouw gezin van herkomst. Het kan dus gebeuren dat we ook dat systemische deel zullen onderzoeken.

De technieken die we zullen gebruiken zijn: Dickens Techniek, Tijdlijnen, Change personal history, fobie en trauma verwerking, Systemisch NLP. (Ook deze lijst is verre van compleet)

Een waarschuwing

Hoewel ik in dit stuk een harde scheiding maak tussen therapie en coaching. Zo gaat het natuurlijk niet in het echt. De kaart is niet het gebied. Ben je bij mij in coaching. En iets uit het verleden belemmert je in het heden. Dan gaan we op zoek naar wat dat dan is en dan kiezen we daar een goede oefening bij.

En omgekeerd. Zit je meer in het therapeutische deel, dan komt er een punt waarop we toekomstgericht gaan werken. Je wil toch verder?

Het gemakkelijke deel

NLP kent vele krachtige oefeningen. Oefeningen die altijd een effect op je zullen hebben. En het enige wat je hoeft te doen is luisteren en opgaan in de oefening.

En op de eerste afspraak zal ik je ook direct uitleggen wat het NLP Communicatiemodel inhoudt en wat de effecten zijn van de Neurologische Niveaus van Bateson.

En als je eenmaal een afspraak hebt gemaakt dan kan het zijn dat je anders naar buiten gaat dan dat je bent binnengekomen.

Wil je onderzoeken of NLP-coaching iets voor je is? Neem dan contact op met mij (Arno) Mobiel: 06 22 19 74 77 of via as@trener.nl.