Scroll Top

Moeiteloos veranderen met de Dickens-techniek

Moeiteloos veranderen met NLP in Den Haag

Moeiteloos veranderen. Dat zou lekker zijn alleen hoe doe je dat? De Dickens techniek is een NLP-techniek die je leert in de NLP Practitioner. Als coach zet je deze in als de coachee nog niet de motivatie heeft gevonden om bepaald gedrag te veranderen. Stel je eens voor, dat je jezelf zou kunnen veranderen zonder dat dat enige moeite kost.

Tip: Heb jezelf nog last van gedrag wat in de weg staat. Lees dan vooral verder over deze bijzondere NLP-techniek. Je zal merken hoe gemakkelijk jij kan veranderen.

Moeiteloos veranderen hoe pak je dat aan?

Jouw gedrag veranderen is eigenlijk heel gemakkelijk. En dat doet mij denken aan het moment, dat Emile Ratelband (Ja, ik weet het, een bijzondere man) in een TV-Programma in discussie ging met een panel met oa een psychiater.

Op een bepaald moment pakte hij een waterpistool en spoot de beste man nat. Wat doet iedereen als ie natgespoten wordt? Hij springt weg van de straal. Nat worden is namelijk niet fijn. Eigenlijk vonden mensen het een flauwe actie. Maar het geeft heel erg goed het principe weer waardoor je gemakkelijk kunt veranderen.

Als de pijn (lees ook irritatie) maar groot genoeg is. Dan zal je het snelst veranderen.

Je verandert het snelst als de pijn groot genoeg is!

Denk maar eens aan het moment dat je lekker in je bed ligt en opeens hoor je een mug. Dan kom je gelijk in actie. En dat varieert van je hoofd onder de dekens steken. Tot en met jouw bed uitspringen en op muggenjacht te gaan. Met de Dickens-techniek zal je iedereen kunnen motiveren om te veranderen.

Wat als de pijn nog niet groet genoeg is?

Dan gebruik je de Dickens techniek? Charles Dickens is onder andere bekend van het volgende kerstverhaal.

Christmas Carol is een eeuwenoud verhaal over een oude man. De hoofdpersoon heet Scrooge, hij wordt in de kerstnacht bezocht door Drie Geesten. Ze nemen hem mee op een reis naar zijn verleden, heden en toekomst.

De drie Geesten laten hem de verstrekkende toekomstbeelden zien, te horen en te voelen.  Allemaal gevolgen van het gedrag dat hij vertoonde in zijn dagelijks leven. Hij wordt geconfronteerd met het moment waar het mis is gegaan. En ervaart de gevolgen daarvan.  Hij ontdekt wat er gebeurt als hij ditzelfde gedrag blijft vertonen in de toekomst. En zijn gedrag niet veranderd.

De volgende dag wordt Scrooge wakker en weet hij zijn negatieve gewoontes om te buigen en is in staat om zijn leven op de juiste manier om te buigen.

De 11 stappen van de Dickens techniek

Stap 1: Kies het negatieve gedrag wat jij wil veranderen.

Iets dat jij of je cliënt tot nu toe heeft gedaan en nog steeds (regelmatig) doet, maar eigenlijk liever niet doet. Bijvoorbeeld: uitstelgedrag, verkeerde keuzes maken voor jouw eten of niet sporten.

Stap 2: Voel de gevolgen in het Heden en Verleden.

Sluit je ogen en denk aan de gevolgen van dit gedrag. Wat zijn de effecten op het gebied van relaties, financiën, gezondheid of zelfs je levensgeluk? Ga met je ogen dicht terug naar het verleden, naar enkele situaties waarin jij dit zo hebt ervaren. Voel het en zie het. En

Stap 3: Stap 5 jaar de toekomst in.

Vervolgens stap jij 5 jaar de toekomst in. Hoe voelt het als je dit gedrag in stand houd? Wat kost het je? Wat zijn de gevolgen? Welke gevolgen heeft dit op het gebied van relaties, je partner, kinderen, vrienden en jezelf? Zie het, hoor het en voel het.

Stap 4: Voel de gevolgen over 10 jaar.

Je gaat een stap verder in de toekomst. Je bent 10 jaar verder. Voel de gevolgen van het negatieve gedrag over 10 jaar. Intensiveer het beeld, de geluiden en de gevoelens die daar bij horen.

Stap 5: Voel de gevolgen over 20 jaar.

De volgende stap is: ervaar de gevolgen over 20 jaar. Ga weer door de tijd naar een situatie twintig jaar de toekomst in.

Tip: Als coach mag je zeker helpen bij het intensiveren van de gevoelens

Ondersteun jouw coachee in het intensiveren van de beelden en gevoelens. Natuurlijk maak je rapport. En schets bijvoorbeeld vooral de gevolgen als iemand zo doorgaat. (Zelf schets ik vaak zompige kamertjes met stapels vieze zooi en er komt echt niemand meer bij je op bezoek, ;-)) Op dit moment vindt er al een belangrijke verandering plaats.

Stap 6: Terug naar het Heden.

Kom vervolgens terug naar het heden. Besef dat dit allemaal nog niet gebeurd is. En nu heb je nog alle kansen om te veranderen.

Stap 7: Stel dat je dit gedrag niet meer zou vertonen?

Hoe zou dat voelen? Wat zie je, wat hoor je en wat voel je?, als je dit gedrag niet meer zou vertonen?

Stap 8: Stap 5 jaar de toekomst in

Als je je gedrag veranderd? Wat zijn dan de effecten van dit gedrag. Wat zie je, wat hoor je en wat voel je?

Stap 9: Stap 10 jaar de toekomst in

Ervaar hoe je gevoelens zijn als je met jouw nieuwe gedrag over 10 jaar weer opnieuw in jouw leven stapt. Wat zijn dan de effecten van dit nieuwe gedrag. Wat zie je, wat hoor je en wat voel je? Tip: Help je coachee door volledig mee te gaan met deze nieuwe wereld.

Stap 10: Stap 20 jaar de toekomst in

Neem jouw nieuwe gedrag mee de toekomst in en stap in jouw leven. En ervaar wat je ziet, wat je hoort en wat je voelt en intensiveer dat gevoel. En als coach help je de coachee natuurlijk door het gevoel te intensiveren.

Stap 11: Keer terug naar het heden 

Vraag jezelf (of jouw coachee) af. Welke toekomst zou je willen leven? en eigenlijk weet je het antwoord al. 🙂

Wil je de techniek eens ervaren? Of wil je hem leren als coach?

Neem dan contact op met Arno, mobiel 06 22 19 74 77 of as@trener.nl en bespreek de mogelijkheden!

Opmerkingen (1)

[…] technieken die we zullen gebruiken zijn: Dickens Techniek, Tijdlijnen, Change personal history, fobie en trauma verwerking, Systemisch NLP. (Ook deze lijst […]

Comments are closed.