Waarom NLP niet werkt? Dat is toch een gekke vraag als je zelf NLP-trainer bent. Toch vind ik dat ik deze vraag moet beantwoorden.
Het kan namelijk voorkomen dat NLP iets is waar je over twijfelt. Terecht want dat toont aan dat je bezit over een kritisch vermogen. NLP is namelijk niet wetenschappelijk bewezen. Klik hier als je daar meer over wil lezen.
Veel mensen beginnen aan een NLP-opleiding om een onderhuids probleem op te lossen. Een probleem wat je al jaren bezighoudt en waarvoor je nog geen oplossing voor hebt. Neem de volgende overwegingen mee als je je oriënteert op een NLP Practitioner.
Waarom NLP niet werkt bij sommige mensen?
Als je aan een opleiding begint om te veranderen. Bedenk dat het volgende. Veranderen is topsport. Veranderen betekent dat je bepaalde zaken anders moet gaan doen. Dat is vaak een grote uitdaging. Het is gemakkelijker om in jouw comfortzone te blijven. Dat doe mij denken aan de uitspraak van Ray Claassen. (Ja, die van Kamp van Koningsbrugge)
“Je wil het wel zijn maar je wil het niet worden!” -Ray Klaassen
Veel mensen willen wel die ‘nieuwe persoon’ zijn. Die met dat wasbordje, die grote auto, die mooie baan, het huis, de ideale partner. Je wil het alleen nu en wel direct. De weg daarnaar toe die heb je liever niet.
Als je dat wel wil, dan moet je dus ook bereid zijn om de weg te volgen.
Dat betekent:
- Bewust buiten jouw comfortzone treden
- Feedback krijgen
- Pijnlijke momenten
- Mislukken
- Terugvallen
- Opkrabbelen
Dit zorgt ervoor dat mensen bij voorbaat al opgeven.
Wat is ziektewinst?
Vroeger moest ik van mijn ouders naar muziekles. En op de een of andere manier wist ik er onderuit te komen. Of ik was ziek, was te laat thuisgekomen of had pijn in mijn pols.
Misschien ben je ooit wel eens ziek thuisgebleven omdat dat beter uitkwam. De officiële term is ziektewinst. Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van ziektewinst!
Ziektewinst is het principe dat mensen eigenlijk niet willen veranderen. Juist omdat ze voordeel hebben bij hun huidige situatie. Hoe vervelend die situatie ook is. Het geeft deze mensen een veilige thuishaven. Als coach is het dus raadzaam om hier aandacht aan te besteden.
Het dagelijkse leven haalt je in
Het dagelijkse leven. Ach ja, je kent het vast wel. Opstaan, naar je werk, boodschappen doen, eten slapen en repeat. Misschien dat er wat uitschieters zijn in het weekend of de feestdagen. Je leven wordt geregeerd door de dagelijkse gang van zaken. Zo kabbelt jouw leven gewoon door. Voordat je het weer ben je weer een jaar verder. Mentaal en fysiek heb je dan geen tijd voor een NLP-opleiding of werken aan jouw dromen.
Je vergeet NLP toe te passen
NLP is net zoals naar de sportschool gaan. Je moet blijven oefenen. Alleen dan haal je resultaten. Als je dus niet elke dag 1 stukje NLP toepast. Dan zal je niet de effecten krijgen die je zo graag wil. Als je dan een hele opleiding hebt gedaan dan heeft dat dus geen zin.
“Ik heb het nu te druk, ik doe het volgend jaar wel!”
Oei, die herken ik wel. Er is altijd wel iets wat op dat belangrijker is dan die positieve verandering in jouw leven. Drukte is een goede reden. De pech is dat die reden elk jaar een prima reden is. Hij geld namelijk altijd. Voordat je het weet ben je oud en versleten en heb je niet het leven geleid dat je had willen leiden. De vraag is natuurlijk of jij jezelf en jouw geluk op de eerste plaats kan en wil zetten.