Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek?
In de huidige economie kan het een enorme klap zijn als je jouw baan verliest. Als je dan ook nog eens een tijd niet hebt gesolliciteerd. Dan moet je weer een reeks aan nieuwe vaardigheden leren.
Een sollicitatiebrief schrijven, jouw CV maken, jouw linkedin-profiel optimaliseren. Telefoontjes plegen, netwerken en jouw drijfveren onderzoeken.
Misschien ben jij degene die geluk heeft en van de ene baan in de andere rolt. Toch komt er dat moment dat jij een sollicitatiegesprek hebt. Natuurlijk wil je dan jezelf zo gunstig mogelijk etaleren.
Tip 1: Research,
Doe jouw huiswerk!!! Voordat je op gesprek gaat. Onderzoek: het bedrijf, hebben ze een website? Wat kan je vinden over het bedrijf, wat zijn de visie, missie en waarden van het bedrijf.
Al het onderzoek wat je doet. Betaalt zich uit in het gesprek.
Onderzoek met wie je een afspraak hebt (Linkedin, Google, Facebook, etc). Ga dan vooral op zoek naar wat jij gemeenschappelijk hebt met het bedrijf en degene waarmee jij het sollicitatiegesprek hebt. Soms kan het zomaar zijn dat je een bepaalde interesse deelt met jouw gesprekspartner. Elk onderwerp waarbij jij kunt aansluiten dat vergoot jouw kansen op een succesvol gesprek.
Tip 2: Rapport, vergroot jouw “gunfactor”
Rapport is een toestand die gekenmerkt wordt wederzijdse ontvankelijkheid en respect. Dat betekent dat als jij in staat bent om rapport te maken tijdens jouw sollicitatiegesprek, dan vergroot je daarmee jouw “gunfactor”. Stel je eens voor dat jij én rapport én ook nog eens kan laten zien dat je oprecht interesse hebt getoond in het bedrijf en jouw gesprekspartner. Welk effect zou dat hebben?
Als je je gunfactor vergroot, dan vergroot je ook de kans op jouw nieuwe baan.
Op een NLP practitioner opleiding leer je hoe je effectief rapport maakt door iemand zijn lichaamstaal en tonaliteit te spiegelen. Welke bewegingen kun je onopvallend nadoen? Hoe gebruikt iemand zijn stem? Is het spreektempo hoog of laag? Spreekt hij met lage stem of hoge stem? Wat zijn specifieke stemkwaliteiten van jouw gesprekspartner? Zodra je hier op gaat letten en dit gaat spiegelen dan zal je merken dat het gesprek gemakkelijker gaat verlopen. Vergeet vooral niet dat, “Mensen houden van mensen zoals ze zelf zijn”.
Tip 3: State control, hoe houd jij jouw zenuwen onder controle
Een sollicitatiegesprek is een stressvolle situatie, hoe goed je je ook hebt voorbereid. Er hangt namelijk veel vanaf. Een positieve uitstraling vergroot jouw kans op de baan van jouw leven.
Jouw gesprekspartner zal je in het begin van het gesprek op je gemak stellen. Daarna is het aan jou om kalm te blijven.
Een sollicitatiegesprek begint echter al bij de voordeur. Vaak is het eerste contact een assistent die je komt ophalen. Bedenk vooral dat deze assistent zeker invloed heeft op het proces. Jouw gesprekspartner zal zich namelijk ook laten beoordelen door de “assistent” Dan is het dus zaak dat jij de juiste energie uitstraalt. Hoe doe je dat? Vlak voordat je het sollicitatiegesprek hebt ga je terug naar een moment in jouw leven dat jij je heel erg goed voelde. Haal dat moment levendig voor de geest en laat het gevoel dat dat beeld oproept en laat dat gevoel door je hele lijf stromen. Pas dan ga je naar binnen bij jouw afspraak.
Tip 4: Communicatie, ga eens in andermans schoenen staan
Een goed gesprek is een mooie resultaat van wederzijds respect en inzicht in elkaars standpunten. Bij NLP kennen we In elk gesprek 3 posities. De drie perceptuele posities. De eerste positie, dat ben jijzelf, de tweede dat is de persoon waarmee je spreekt en de derde positie is de positie van de objectieve buitenstaander. Met deze techniek leer je in andermans schoenen te staan. Met deze techniek kan je het sollicitatiegesprek oefenen en je kan het tijdens het gesprek toepassen.
In een sollicitatiegesprek is het van belang om te achterhalen wat voor de ander echt belangrijk is.
Wat voor jou belangrijk is dat je leert schakelen tussen die verschillende posities. De eerste positie is de meest natuurlijke, dat ben jezelf. De tweede positie is echter binnen de communicatie de meest interessante. Daarvoor moet je jezelf inbeelden dat jij de gesprekspartner bent. Verplaats je in gedachten in de persoon tegenover je en kijk en luister naar jezelf in positie 1. Welke indruk maakt deze persoon op jou, wat zou je nog meer willen weten. Zodra je dit hebt gedaan dan kan je deze informatie meenemen naar de eerste positie en daar je voordeel mee doen. Dan is er nog de derde positie. Dit is de neutrale derde positie die puur observeert hoe het gesprek gaat. Vanuit positie 3 kijk je vanaf boven naar het gesprek en je observeert hoe het gesprek loopt. Wat gaat er goed en wat zou je anders willen. Ook deze informatie neem je mee en gebruik je in het gesprek om het gesprek te sturen.
Bedenk welke tip je in het volgende gesprek gaat toepassen.
Als je deze vier adviezen toepast in jouw voorbereiding dan zal je merken dat jouw sollicitatiegesprek gemakkelijker zal verlopen. Jouw gesprekspartners zullen je ook serieuzer nemen. Jij laat namelijk zien dat je voorbereid bent. Je bent een prettig persoon en je past binnen het team Je bent ontspannen en enthousiast. En je toont begrip voor jouw gesprekspartner. Al deze factoren hebben invloed op of jij de nieuwe collega word.
Heel veel succes met jouw volgende afspraak.