Scroll Top

Positieve psychologie, NLP en het effect op jouw leven.

Positieve psychologie en NLP

Positieve psychologie wat voegt dat toe aan NLP? Wat zou je kunnen bereiken als je positiviteit toevoegt aan jouw leven.

Op dit moment volg ik de Master Educational Needs. Dit doe ik naast mijn baan als docent en NLP-trainer. Hoe leuk is het dan dat je binnen de master. Direct wordt geconfronteerd met positieve psychologie. Als NLP-coach geloof ik daar natuurlijk al in. Maar werken vanuit de positieve psychologie. Dat voegt echt iets toe.

Wat is positieve psychologie?

De focus ligt op positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Martin Seligman is de bedenker van deze nieuwe stroming. De oude psychologie richtte zich op de problemen. Terwijl het voor de persoonlijke groei veel effectiever is om je te focussen op de kracht van mensen. In het boek, neemt Frederike Bannink neemt ze je mee in de wereld van de positieve psychologie. Frederike Bannink neemt je mee in de wereld van de positieve psychologie. Dat doet ze uiterst vakkundig in het boek: “Positieve psychologie in de praktijk”.

NLP deelt heel veel overeenkomsten met het positief denken als je weet waarom NLP is ontstaan.

Vanuit NLP weten we al dat als je je focust op wat er goed gaat, dat je dan in een positieve spiraal terecht komt. NLP is niet wetenschappelijk. Dat komt omdat Richard Bandler zich altijd heeft verzet tegen de gevestigde orde. NLP was ook eerder met de positieve aanpak. Jaren voordat Martin Seligman als psycholoog er onderzoek naar is gaan doen. Het is dus leuk om te zien dat er een theoretische basis wordt gevormd voor NLP. En dat maakt dat dit boek een mooi en helder boek is om te starten met positieve psychologie. Het boek gaat uit van theoretische principes. Schrijft helder over de familie van positieve emoties. En je leert optimistischer in het leven te staan.

De belangrijke familieleden van de Positieve psychologie:

  • Optimisme
  • Hoop
  • Verwachting van de eigen effectiviteit
  • Zelfrespect

 Wat is het effect van positieve emoties

Er is al veel onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als je je meer richt op de positieve kanten in het leven.

Wil je een beter immuunsysteem en een lagere bloeddruk en minder stress. Dan blijkt uit onderzoek dat humor en veel lachen een positief aan bijdraagt. En er worden minder stresshormonen aangemaakt.

  • Mensen met een positieve blik op het leven:
  • Hebben een beter immuunsysteem
  • Slapen beter
  • Hebben een lagere bloeddruk
  • Ervaren minder pijn
  • Maken sneller nieuwe cellen aan in het lichaam en de hersenen

Waar kan je positieve psychologie toepassen?

Het ligt voor de hand dat je het in de probleemgerichte psychotherapie kan toepassen. Die shift in focus is al heel bevrijdend voor de mens. Met positief denken maak je ook al een eerste stap met oplossingsgericht handelen.

Voor elke levensfase is de positieve aanpak geschikt. Als je dit gaat doen met kinderen zie je een enorme groei in zelfvertrouwen. En ook biedt het enorme kansen voor ouderen. Je kan dan bijvoorbeeld kijken naar wat er nog wel kan.

Op de werkplek kan je inzetten op transformationeel leiderschap en het werkgeluk. En het verminderen van conflicten op de werkvloer.