Scroll Top

“Het Pijn-plezier Principe: de Pijnlijke Waarheid!”

Pijn plezier principe NLP Den Haag

Zoals Tony Robbins zegt: Er zijn 2 motivatoren. Pijn en Plezier. Ben je eenmaal bekend met dit krachtige principe dan zal alles gemakkelijker verlopen. Al zal Tony Robbins het niet zo zeggen, veel van zijn technieken komen uit het NLP Van Richard Bandler en John Grinder.

Het pijn-plezier-principe is eigenlijk best simpel: alles wat we doen, doen we omdat we pijn willen vermijden of plezier willen hebben. Onze biologie zorgt ervoor dat deze behoeften ons leiden in het leven, zowel bij jou als bij mij. Het grappige is dat elke beslissing die we nemen uiteindelijk gebaseerd is op dit principe.

Wat is een voorbeeld van het pijn-plezier principe?

Stel je eens voor je gaat jouw belastingaangifte in vullen. En eindelijk ben je er eens voor gaan zitten. Je bent nog ruim op tijd en je bent lekker ontspannen. Je klapt je laptop open… en.. dan voordat je het weet check je eerst jouw email, facebook, youtube etc. Het vermijden van de pijn van jouw belastingaangifte is groter. En je drijft automatisch naar die andere bezigheden. Bezigheden die je zeker en gemakkelijker dopamine opleveren. En dus daarmee jou het plezier opleveren.

En als dan ook nog een een vriend of vriendin appt of je zin hebt om samen iets te ondernemen. Dan is het zo gemakkelijk om te denken. “Ik heb nog de tijd en waarom zou ik niet genieten van het leven. Je leeft maar 1 keer toch en ik heb nog genoeg tijd.” En voordat je het beseft ben je onderweg naar een afspraak die je meer plezier oplevert dan het invullen van de belastingaangifte.

Er zijn 3 soorten pijn die wij als mens vermijden:

Proces pijn

Proces pijn is de pijn die er ontstaat omdat jij er in jouw hoofd al een hele speelfilm maakt (Niet zo’n hele goede film trouwens) over het proces wat jij moet doorlopen om het doel te halen. Je zet jezelf dus al op 1-0 achterstand om dat er een angstvirus in jouw hoofd ontstaat. En vaak een stemmetje of lichamelijke reactie. En zodra dat optreed zal het gemakkelijker zijn om voor de plezier oplossing te gaan.

Verlies pijn

Verlies pijn is de pijn die ontstaat omdat we er over na gaan denken wat we gaan missen als we ons doel gaan bereiken. Je kent de term FOMO (Fear Of Missing Out) wellicht al. Hierbij ontstaat er een lichamelijke en emotionele reactie om dat we bang zijn iets te missen. Een voorbeeld is dat je niet eerder weggaat bij een feestje omdat je bang bent dat je iets gaat missen.

Outcome pijn

Outcome pijn is de pijn die je denkt te krijgen als je je doel gaat bereiken. Een voorbeeld is dat je niet aan je bedrijf wil of kan werken omdat je bang bent dat je succesvol word. En dat je dan denkt dat je heel veel uren moet werken en nooit meer tijd hebt voor ander zaken zoals jouw kinderen of partner.

Hoe kan je deze deze pijnen vermijden?

Methode 1

Binnen de NLP Practitioner opleiding van Trener  zal je de Carthesiaanse vragen leren stellen. Met deze vragen die ingebed zijn in het proces van doelen stellen. Als coach kan je met deze vragen in de hand zal je dieper op de pijn kunnen inzoomen. Op deze manier kan je jouw client helpen om meer inzicht te krijgen in welke invloed de pijn heeft. En het kan ook zijn dat de client nieuwe inzichten krijgt en dat daarmee het probleem verdwijnt.

Methode 2

Het pijn-plezier principe zal je uitgebreid tegenkomen in de Master Practitioner van Trener. Je zal dan leren dat tegenover de pijn het plezier staat. En het mooie is dat je je ook kunt richten op het plezier. Door jezelf af te vragen: “Wat is er mooi aan dit probleem?” Of, “Wat levert dit probleem voor een positieve uitkomst op?” En in de Master Practitioner of in de NLP coaching richten we ons ook op jouw waarden. Ben je je eenmaal bewust van jouw waarden hiërarchie, dan zal je gemakkelijker keuze kunnen maken.

Ervaar je dat nu nu in een situatie zit waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Neem dan contact op met Arno M: 06 – 22 19 74 77 of via email: as@trener.nl