Scroll Top

NLP Leermodel, in 4 stappen leren

Leren met het NLP Leermodel

Het NLP leermodel is een veelgebruikt concept in de persoonlijke ontwikkeling en training. Dit is een model wat je leert in de NLP Practitioner en we herinneren je er ook aan in de NLP Master Practitioner. En het is zo’n model wat je altijd kunt gebruiken in coaching en bij leer en verander processen.

Het is belangrijk om dit model te kennen omdat je dan weet waarom je soms tegenvallende resultaten ervaart. Maar ook om te ontdekken in welke fase je zit met betrekking tot jouw proces.

Het NLP Leermodel kent 4 fasen:

  • Onbewust onbekwaam
  • Bewust onbekwaam
  • Bewust bekwaam
  • Onbewust bekwaam

Hieronder vind je een beschrijving van elk van deze vier stadia:

Fase 1: Onbewust onbekwaam

Deze Fase noem ik altijd happy time. Je weet nog niet dat je dit nog niet bestaat of dat dit kan. Je bent je nog niet bewust van jouw gebrek aan kennis of vaardigheden. 

Fase 2: Bewust onbekwaam 

Hier ontdek je dat het toch anders gaat dan wat je had verwacht. En het is een fase die je confronteert met het onvermogen en tegenvallende resultaten.

Deze fase kenmerkt zich door:

  • tegenslag
  • frustratie
  • Dit-leer-ik-nooit momenten

Het is echter de meest leerzame fase. Als je namelijk accepteert dat dit het onderdeel is van het leerproces. Dan is dit de fase die later het meeste zal opleveren. Ook al lijkt het anders.

Houd je deze fase vol. Dan kom je in de volgende fase. 

Fase Bewust bekwaam

Dit is zo lekker! Je ontdekt dat je als je je concentreert en je doet je best dat het opeens lukt.

Het kost je nog wel moeite, maar je kan het. Je mindset en je spiergeheugen komen op 1 lijn en er is dat euforische gevoel. Een heerlijke fase. 

Onbewust bekwaam

Deze fase is het natuurlijke vervolg. Je hebt het zo vaak gedaan dat het je tweede natuur word. alles is zo geautomatiseerd en geïnternaliseerd dat je er niet meer over hoeft na te denken. 

Het loopt allemaal op rolletjes.

Key take aways: NLP Leermodel

Maak fouten 

De meer de beter. Fouten maken hoort bij leren . Je zou kunenn zeggen als je geen fouten meer maakt dan stopt jouw persoonlijke ontwikkeling en groei 

Bewust oefenen

Door bewust te oefenen en ons te concentreren op onze acties, kunnen we uiteindelijk onbewust bekwaam worden en succesvol worden in wat we doen.

NLP Leermodel Den Haag