Scroll Top

Neurologische Niveaus van Bateson. Start hiermee in de coaching

NLP Neurologische Niveaus

Neurologische niveaus NLP den Haag

De neurologische niveaus zijn een middel wat je enorm gaat helpen als je coach wil worden. En het is 1 van die onderwerpen die je leert in de NLP Practitioner en die we uitdiepen in de Master Practitioner.

Oorspronkelijk ontwikkeld door Gregory Bateson. En dit is een coachingstool waar je veel mee kunt verhelderen voor jouw client.

Dit model noemen we ook wel eens de logische niveaus. Het is een coaching tool waarmee je de problemen kunt ontdekken. En het geeft je een kader waarmee jij jouw client verder kunt helpen.

2 toepassingen van de neurologische niveaus

Het opbouwen van een gesprek

Het geeft je een model waardoor je gemakkelijk en eenvoudig een gesprek kunt opbouwen. Het is handig om eerst, als je een gesprek begint te starten op omgevingsniveau. Daarmee zorg je ervoor dat het gesprek eenvoudig en concreet over de omgeving gaat  De vragen, antwoorden en het gesprek zijn eenvoudig en waarneembaar.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wat een leuk kantoor heeft u?
  • Zit u hier allang?
  • Wat een bijzonder plek.

Als je dan eenmaal het koetjes en kalfjes gesprek hebt gevoerd dan kan je als coach vragen gaan stellen over de hogere niveaus.

De structuur om vragen te stellen

Dit ligt in het verlengde van van het opbouwen van een gesprek. Je kan dit model gebruiken om vragen te stellen.

Elke laag heeft daarom zijn eigen betekenis. Daarnaast zal iedereen de vraag op zijn of haar manier beantwoorden.

Voorbeelden hier van zijn:

  • Wie ben je?
  • Wat doe je?
  • Waarom doe je dit?

Wat interessant is om te weten is dat je het model kunt gebruiken om de antwoorden te analyseren en het zegt heel veel over degene die de antwoorden geeft.

Wil je dus beginnen met coachen? Dan zijn de neurologische niveaus een krachtig hulpmiddel. En zelfs voor expert coaches is het een tool dat je oneindig kunt uitdiepen. Het is dan ook niets voor niets dat de neurologische niveaus van Bateson is een must zijn elke (NLP) coach. Je kan het op zoveel manieren toepassen en elke keer als ik het uitleg aan een client dan snapt hij of zij direct op welk niveau de problemen zitten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook niet nlp coaches dit model lenen om hun cliënten krachtige inzichten te geven.