Scroll Top

Mindset, wat is het? Welke onderdelen kan je trainen?

Wat is Mindset?

Mindset is een term je hoort het vaak? Alleen wat is het precies? Kort gezegd is mindset de manier waarop je denkt en je houding ten opzichte van dingen. Het kan invloed hebben op hoe je naar jezelf kijkt, wat je gelooft en hoe je reageert op situaties. Jouw mindset bepaald voor een groot deel jouw resultaten en daarmee jouw leven. De Nederlandse vertaling is mentaliteit.

Een aantal jaren geleden was ik bij een presentatie. Daar was een psycholoog en die legde vol enthousiasme uit dat het niet mogelijk was om te veranderen. Je kan je voorstellen dat ik het daar niet mee eens was. We zijn inmiddels wat jaren verder en ik wens eigenlijk dat de beste man op zijn woorden is teruggekomen.

Sinds Carol Dweck haar boek heeft geschreven over “Growth Mindset” kennen we 2 soorten:

Fixed mindset: Je gelooft dat intelligentie en vaardigheden vastliggen en niet kunnen veranderen.

Growth mindset: Hier geloof je dat je kan verbeteren en groeien als je er tijd en moeite in steekt

Binnen de positieve psychologie en NLP geloven we dat je als mens in staat bent om te veranderen en te groeien. Dit komt ook overeen met de nieuwe inzichten over neuroplasticititeit.

Als je geloofd in de Growth mindset dan heeft dat al een positieve werking.

Kan je gemakkelijk je mindset veranderen?

Het veranderen is zeker mogelijk. Het kost tijd en moeite. In deze tijd waarin we alles nu en direct willen is dat iets wat we eigenlijk liever vermijden. Het betekent dat je bewust moet zijn van je denkpatronen en bereid moet zijn om nieuwe dingen te leren. Heb je dus positieve gedachten dan helpt dat bij het ontwikkelen van een Growth mindset.

Wil je veranderen? Hoe pak je dat aan?

Het spijt me maar je zal er iets voor moeten doen. Ga actief aan de slag met 1 van onderstaande elementen. Een NLP Practitioner (Klik hier) heeft mij geholpen. Ik leerde betere reflecteren en ondernam andere acties. Klik hier als je wil ontdekken wat je leert in de NLP Practitioner! Veel mensen die een NLP Practitioner volgen ervaren een doorbraak. Het is de perfecte gelegenheid voor een nieuwe start. Met de NLP Practitioner neem je de tijd om het een en ander op een rijtje te zetten.

Wat zijn de onderdelen van jouw mindset die je kan veranderen?

Wil je een goede start maken met veranderen dan is het handig om te weten wat er allemaal valt onder jouw mindset. Mijn tip: kies 1 van deze elementen uit en focus je daarop. Kan je niet kiezen, vraag dan aan jouw liefste om een nummer tussen 1 en 10 te kiezen. Daarmee voorkom je dat je te lang nadenkt.

  1. Duidelijke doelen stellen: Leer hoe je duidelijke en haalbare doelen stelt. Breek je doelen op in concrete stappen om motivatie en productiviteit te verhogen.
  2. Ontwikkel een groeimentaliteit: Zie jouw uitdaging als een kans om te leren en te groeien. Deze groei bevorderd veerkracht en een positieve houding.
  3. Begin met positief denken: Let op de zaken die goed gaan en moedig anderen aan. Het levert je een constructieve kijk op jouw leven.
  4. Verbeter jouw focus: Leer de technieken waarmee jij jouw focus en concentratie verbetert. Hiermee zorg je dat je werk eerder afkomt.
  5. Zelfreflectie: Denk af en toe eens goed na! Zorg dat je inzicht krijgt in jouw gedachten, gedragingen en patronen. En pas deze aan of verbeter ze.
  6. Bouw jouw veerkracht op: Leer weer opstaan als je bent gevallen. Elke keer als je dat doet word je veerkrachtiger.
  7. Denk jezelf gezond: onderhoud je mentale welzijn. Zoek hulp en ondersteuning voordat het te laat is. Werk je te hard lees dan eens: “De kracht van Rust van Mirjam van der Vegt”.
  8. Beslis sneller: Overdenken en te lang denken helpt je niet? Ontwikkel jouw beslisspier zodat je goed geïnformeerde beslissingen neemt. Is Snel leren beslissen jouw grote wens lees dan eens “De 5 seconden regel van Mel Robbins”
  9. Effectief tijdbeheer: Er zijn veel goede boeken over timemanagement. Kies een strategie en pas hem toe. Daarmee voorkom je uitstel en word je productiever. Lees het boek “Nooit meer te druk van Tony Crabbe”
  10. Wordt gedisciplineerd: Leer dingen te doen die je niet leuk vindt maar die wel goed voor je zijn.