Scroll Top

De kracht van rust

NLP Den Haag logoTachtergrond

De kracht van rust, is zo’n boek wat gelijk mijn aandacht trekt. Waarom, ik weet het niet. Misschien omdat ik nu in een fase in mijn leven zit waarop ik heb besloten te genieten van het leven. En in plaats van tegen de wind de berg op fietsen, gewoon lekker afdalen en genieten van de uitzichten en het gemak dat het leven je ook biedt.

Of was het de uitdagende subtitel: ‘De kracht van rust: 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven’ . Was het het tegendraadse wat mij aantrok. Dat net even anders, waardoor je gedwongen wordt het echt anders te zien.

Mirjam van der Vegt is auteur en stiltetrainer. Kennelijk is het nodig dat rust nemen, dat we ons daar in moeten trainen omdat we vergeten zijn rust te nemen.

Wat ik mooi vind aan dit boek is dat Mirjam haar taal prachtig gebruikt en ze vanuit haar christelijke achtergrond de metaforen vormgeeft. Tegelijkertijd blijft het mooi in de achtergrond en is het niet storend in de zin dat er zieltjes worden gewonnen.

Wat is het mooie van rust?

  • Rust is een vaardigheid die je kunt aanleren.
  • Opzettelijke rust zorgt voor een diep gevoel van zingeving.
  • Rust die je opzettelijk neemt, brengt meer creativiteit.

Hoe dan?

De eerste stap is bewustwording. Ben jij er bewust van, welk antwoord jij geeft op de vraag: “Wie ben je en waarom werk jij?? En hoe geef jij antwoord op de vraag: “Hoe gaat het?” De kans is groot dat je antwoord vanuit de gedachte vanuit jouw werk-identiteit en dat je het, “Druk, druk, druk” hebt. Dan vergeten we ook nog eens dat we naast het werk ook nog een leven hebben en dat we dat leven volproppen met activiteiten. Want FOMO (fear of missing out) is natuurlijk ‘real’ en bestuurt onze geest en daarmee ons gedrag.

Wat zijn de 8 rustlessen en hoe pas ik die toe in mijn leven?

1. Pauzes verdienen zichzelf terug

Dit gaat over het nemen van rustmomenten op de juiste tijd. Vroeger werd elk gaatje in mijn agenda gevuld met iets actiefs, iets wat moet of nuttig is. Nu maak ik ruimte om bewust niets te doen en te genieten van het niet doen en vooral plezier te hebben.

2. Beoordeel de dag naar wat je zaait, in plaats van oogst

Naast dat ik trainer en coach ben werk ik in het onderwijs. Als er ergens iets belangrijk is dat we rust inbouwen in ons dagelijks werken zodat we het natuurlijk kunnen laten groeien.

3. Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn

De mooie metafoor die Mirjam gebruikt is: Het goud van jouw aandacht. Alles wat je doet dat kost tijd of energie. Als ik het ene doe, dan is er geen ruimte voor iets anders. Bijvoorbeeld nu ik dit stukje typ en mij focus op hetgeen ik wil schrijven, dan kan ik niet tegelijkertijd aandacht besteden aan iets anders zoals de tv die aan staat.

4. Schenk de wereld je waardigheid

Dit gaat over het leven vanuit je hart, dat klinkt altijd goed. Dat betekent dat je geen onnodige aandacht meer besteedt aan dingen waar je toch geen invloed op hebt.

5. Alles wat vandaag op je pad komt, is genoeg

Als je het talent hebt om steeds weer meer werk op je te nemen. Jezelf te verstrikken in nog meer deadlines. Neem deze dan ter harte, wat is jouw haalbare weg in plaats van dat je je laat dicteren door onmogelijke tijdsplanningen.

6. Van keuzevrijheid naar gehoorzame vrijheid

Wat is degene wat je echt plezier en voldoening geeft en kies daarvoor.

7. Kies voor nederige gewoontevorming

Wat kan je elke dag doen in het alledaagse leven en hoe kan jij andere mensen besmetten met rust en kalmte gaat over het

8. Durf onaf te zijn

Je hebt je hele leven nog voor je en realiseer dat je nog veel mag leren en dat het leven onaf is.

IS ‘De kracht van rust een boek voor jou?’

Of het boek voor jou is dat is natuurlijk wel de vraag. Wel zou ik je adviseren om het te lezen. En wel om deze 3 redenen.

  • Iedereen kan in deze hectische tijd wat rust gebruiken
  • Al zou je maar een van deze principes toepassen dan levert dit je meer op dan je investeert
  • Het is mooi geschreven

Kortom dit is zo’n boek wat lekker wegleest en waar je weer naar terug kunt keren om de inzichten te verdiepen. En vind je het toch niets. Geef het dan aan iemand die het hard kan gebruiken.