Scroll Top

4 mat, het NLP trainingsmodel als coachingsmodel

NLP 4 MAT coaching model

Coachingsmodellen, je kan ze niet genoeg hebben. Ben je op zoek naar een goed en eenvoudig coaching model. Lees dan dit stuk over het 4 MAT model. Het NLP-trainingsmodel.

Als je bij mij een NLP-sessie volgt kan dit 1 manier zijn waarop ik de sessie aanpak. En op andere keren kies ik een ander structuur. Een structuur die passender is voor jou.

Hoe eenvoudig dit model er ook uitziet. Je structureert de sessie zo. Dat je dit elke keer weer wil gebruiken.

Het bied je een perfecte structuur om een gesprek te structureren.

Je deelt de tijd op in 4 praktisch gelijke delen. Het eerste deel is het deel waarbij je het meta model kunt gebruiken. Je zoomt dan echt in op het probleem.
Je verkent de mogelijkheden en richt de creatieve geest van de client.

De 4 fasen van het 4 MAT model

  • Het WAAROM
  • Het WAT
  • Het HOE
  • Het WAT ALS

Het WAAROM

In het waarom kan je de vragen stellen, waarom de client bij je komt. Is hij gestuurd, komt hij uit zichzelf. Waarom hij of zij denkt waarom het nog niet lukt. En het kan zijn dat het nog niet helemaal duidelijk is wat de client wil.

Het WAT

Hierin ga je op zoek naar wat de client wil. Je gaat op zoek naar het doel wat de client wil bereiken. Wat is het doel? Wat zie je, hoor je en voel je op het moment dat je je doel gaat bereiken?

Het HOE

In dit stuk ga je op zoek naar de wijze waarop het doel bereikt wordt. Hoe ga je het aanpakken? Wat is de eerste stap? En wat dan?

Het WAT ALS

Hier sta je even stil bij. Wat heeft deze sessie opgeleverd? Wat heb je geleerd? Wat ga je meenemen?

Natuurlijk ook besteed je ook tijd aan al het goede wat het stappenplan en de sessie gaat opleveren.

Ben je benieuwd naar welke technieken jij kan leren als coach in de NLP Practitioner. Klik dan op deze link voor de inhoud.

NLP Den Haag 4 Mat model als coachingsmodel