Scroll Top

10 praktische luistertips voor effectief luisteren op het werk en thuis

Luisteren, ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is. Het heeft echt impact op jouw relaties. Een aantal jaar geleden kreeg ik een mailtje van een oud student. “Ik vond de gesprekken met u zo fijn, u was de enige die echt naar mij luisterde!” Een mooi compliment en het leverde zeker een goed gevoel op. Je kan je namelijk zo vaak afvragen of je het eigenlijk wel goed doet. En dan zo’n compliment krijgen dat levert gewoon een goed gevoel op. Luisteren lijkt simpel en soms verraderlijk simpel. Zo simpel dat we het vaak vergeten om goed te doen. In de loop der jaren heb ik een aantal luistertips verzameld.

Wat zijn deze luistertips?

  1. Bepaal dat je echt wil leren luisteren

  2. Goede luisteraars vertonen verbale en visuele gedragingen

  3. Hoge verwachtingen

  4. Luister met je hele lichaam

  5. Maak notities

  6. Luister in het nu

  7. Werk aan jouw rapport vaardigheden

  8. Neem controle over jouw afleiding

  9. Wees genereus in het luisteren

  10. Wees aanwezig

Bepaal dat je echt wil leren luisteren!

Een deelnemer aan mijn trainingen wist het heel mooi te verwoorden. “Als ik aan een gesprek begin stel ik altijd eerst een intentie!”. Neem jezelf voor om voordat je in gesprek gaat jezelf voor te nemen om echt te luisteren.

Goede luisteraars vertonen verbale en visuele gedragingen

Leer jezelf aan om als je in gesprek bent met de ander om duidelijke signalen te geven. Gebruik de LSD-methode als je de ander wil laten merken dat je echt goed luistert. LSD is heel geschikt om verbale feedback te geven aan de ander. Op een andere manier laten zien dat je luistert is, ja knikken. Extra tip: Als je dit toepast denken veel mensen dat dat heel onnatuurlijk overkomt. Dan kan je het volgende doen. Knoop eens een oefengesprek aan met een vriend of vriendin. Spreek af dat je dat 1 keer met verbale en visuele gedragingen doet. En 1 keer zonder. Vergelijk dan welk gesprek het fijnst is.

Hoge verwachtingen

Bij elk gesprek heb ik hoge verwachtingen. Uit onderzoek in het onderwijs is gebleken dat als je hoge verwachtingen stelt. Dat dit tot betere resultaten leidt. Lees vooral de theorie achter het Pygmalion effect.

Luister met je hele lichaam

Leer om alles in te zetten. Luister met jouw oren en ogen. Leer de kleine signalen in de communicatie op te pikken. Bij de NLP Practitioner leer je nauwkeurig kalibreren. Hierdoor kan je informatie oppikken die voor anderen verborgen blijft. Anderen zeggen wel eens dat je met je hart moet luisteren. Ik zeg. Leer goed kalibreren. Stel de juiste vragen. En check daarmee of je het intuitief goed hebt.

Maak notities

Deze luistertip helpt je om nog effectiever te luisteren. Het maken van notities helpt je bij het concentreren op de ander. Je parkeert daarmee zaken die je opvallen. Later in een follow-up neem je dan even jouw notities door. Dan ben je goed voorbereid. Het vertrouwen wat je daar mee opbouwt is goud waard.

Luister in het nu

Dit is een krachtige oefening die je helpt om in het nu te luisteren. Als je in gesprek gaat neem je dan voor om dit gesprek door te vertellen aan een ander. Op deze manier zorg je ervoor dat je jouw focus voor dit gesprek maximaliseert.

Werk aan jouw rapport vaardigheden

Wil jij zo’n iemand zijn waarmee mensen graag praten. Gewoon omdat jij zo’n waanzinnig goede luisteraar bent en dat de gesprekken altijd waardevol worden gevonden. Binnen NLP is Rapport de belangrijkste vaardigheid die je kunt leren in de NLP Practitioner. We zeggen niet voor niets: “Met rapport kan alles, zonder rapport kan niets.” De vaardigheid om je optimaal af te stemmen op de ander is zo waardevol. Dat je hier zeker meer over moet leren.

Neem controle over jouw afleiding

Ben je van jezelf bewust van het volgende feit? We hebben meer dan 50.000 gedachten per dag. (Er zijn verschillende meningen over het aantal, maar 50.000 is best veel.) Dat zijn alleen al de interne afleidingen die je hebt. Die gedachten nemen we mee in de gesprekken. Het is dus zo belangrijk om te zorgen dat al die afleidende gedachten onder controle te hebben. Zorg ervoor dat je ook jouw externe afleidingen onder controle hebt. Als je van jezelf weet dat je afgeleid wordt door langslopende mensen. Ga dan zo staan of zitten dat je daardoor niet wordt afgeleid.

Wees genereus in het luisteren

Luister veel. Neem je voor om naar iedereen en overal te luisteren. Oefen jezelf om naar zoveel mogelijk verschillende mensen te luisteren.

Wees aanwezig

Een belangrijke expert op het gebied van aanwezigheid is Amy Cuddy. Zij is bekend van de TED video over Power Postures en haar boek Presence. Aanwezigheid is de mate waarin jij Non-verbaal en geestelijk aanwezig kunt zijn in het gesprek.

Je houding, mimiek, gebaren, stemgeluid, lichaamstaal, uitstraling en charisma: allemaal dragen ze bij aan de wijze waarop je fysiek aanwezig bent in een ruimte.

En volgens Amy Cuddy ben je aanwezig, als je in staat bent geestelijk onder hoge druk in het moment te zijn. En te ervaren wat er gebeurt in plaats van jezelf zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren.

Bonus Luistertip!

Zoals je ziet zijn er voldoende luistertips. De beste tip is echter. Neem je het volgende voor wat betreft deze luistertips! Om al deze tips te oefenen dat heeft geen zin. Kies er 1 uit en beslis dat je deze gaat oefenen vandaag. Daarmee zul je je in gesprekken beter gaan focussen.