Scroll Top

NLP en de 7 Hawaïaanse wijsheden uit het Huna

Huna Wijsheden NLP

De Hawaïaanse wijsheden uit het Huna hebben grote invloed gehad op NLP. Je vind dit terug in de Tijdlijn-technieken.  De tijdlijnen schrijf ik toe aan Tad James, die veel Hawaïaanse invloeden heeft verweven in het NLP. Als je het hebt over personen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van NLP. Dan staat Tad James samen met Richard Bandler en John Grinder op de lijst van invloedrijke mensen binnen NLP.

Time Line Therapy® is een specifieke vorm van NLP. Je leert de beginselen van de Tijdlijnen in de NLP-practitioner.  Tijdlijnen stellen mensen in staat om negatieve emoties los te laten, zoals boosheid, verdriet, angst, pijn en schuldgevoelens.

Of jezelf te ontdoen van: “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik kan niet hebben wat ik wil”.

Een andere vorm leert je hoe jij de toekomst kunt creëren zoals jij die voor ogen hebt.

Net zoals NLP zijn vooronderstellingen kent, komen er een aantal wijsheden uit Hawaï.

De onderstaande wijsheden zijn doorgegeven door Serge Kahili King. Een soort Bob Ross achtige man. Bekijk vooral eens zijn site http://huna.org

Een nog echt ouderwetse site volgens moderne web standaarden. Maar de wijsheden die je daar vindt zijn zeker de moeite waard. En hieronder vind je een aantal voorbeelden. En je zal zo ontdekken waar het Huna NLP heeft beïnvloed.

De 7 Hawaïaanse wijsheden uit het HUNA

Elke wijsheid heb ik voorzien van zijn Engelse definitie zodat er zo min mogelijk afbreuk wordt gedaan aan de boodschap en mijn interpretatie vind je eronder. (Let op dit is mijn persoonlijke mening en interpretatie. JIJ mag het anders interpreteren.)

PONO – Effectiveness is the measure of truth.

Effectiviteit is de meetwaarde van de waarheid. Je hebt een aanname die test je en als het werkt dan is dat bruikbaar.

MANA – All Power comes from whitin

Kracht komt van binnenuit. Daarmee ben je dus zelf verantwoordelijk voor jouw resultaten. En bezit je alle vermogens en hulbronnen die je nodig hebt om te bereiken wat je wil.

ALOHA – To love is to be happy with

Houden van is, blij zijn met. Als je de volgende wijsheid leest dan mag je aannemen dat nu het moment is en dat je blij mag zijn met. Wat er dan ook is en als je blij bent dan houd je ook ervan.

MANAWA – Now is the moment of power

Nu is het moment van kracht. Er is natuurlijk een verleden en een toekomst. Nu is echter het moment waarin je leeft en de kracht kunt vinden en uitoefenen om de koers uit te zetten.

MAKIA – Energy flows where attention goes

Een van de uitspraken die je vaak hoort bij mensen die een NLP-opleiding hebben gevolgd. Zelf gebruik ik altijd graag: “Alles wat je aandacht geeft groeit!”.

KALA – There Are no Limits

Er zijn geen limieten de enige limiet die je stelt dat is de limiet die jij jezelf stelt.

IKE – The world is not what you think it is

Ja, daar is ie dan. De kaart is niet het gebied, een van de belangrijkste vooronderstellingen van NLP.