Scroll Top

Selfcare! Zet jezelf op nummer 1. Hoe doe je dat?

Selfcare! Zet jezelf op nummer 1. Hoe doe je dat?

Wat is selfcare?

Jezelf op nummer 1 zetten. Hoe doe je dat? Selfcare is een manier om te zorgen voor je mentale en emotionele behoeften. Het kan gaan om activiteiten zoals gezond eten en wandelen, maar het kan ook betekenen dat je iets voor jezelf doet waardoor je je goed voelt (zoals een boek lezen).

Het doen van een opleiding heeft mij en anderen geleerd om goed voor jezelf te zorgen. En in deze post beschrijf ik 3 tips die ik elke dag weer doe om goed voor mijzelf te zorgen.

Dat je goed voor jezelf zorgt, hoeft niet per se geld of dure dingen te betekenen – hoewel die dingen er wel deel van kunnen uitmaken! En soms betekent selfcare geld uitgeven aan iets leuks voor jezelf (zoals het krijgen van een massage of een yogales en zelfs een personal trainer) of tijd doorbrengen met vrienden of familieleden die jouw doelen en interesses ondersteunen.

In deze post krijg je 3 tips die fundamenteel zijn om jezelf op nummer 1 te zetten.

Waarom is selfcare belangrijk?

Het lijkt egoïstisch, maar is het niet. Zodra jij jezelf op nummer 1 zet, dan zal je anderen ook beter aandacht kunnen geven.

De tijd nemen om dingen te doen die je gelukkig maken is belangrijk omdat het helpt stress te verminderen en het helpt om jouw zelfvertrouwen op te bouwen in jezelf en in andere gebieden van je leven – zoals op jouw werk of relaties met vrienden en familieleden. Het zorgt er ook voor dat je je beter voelt als er dingen misgaan omdat je iets positiefs hebt gedaan.

Mijn persoonlijke 3 tips zijn:

  • Ken je grenzen en durf deze aan te geven
  • Doe elke dag iets waar je blij van wordt
  • Maak deze afspraak met jezelf

Ken je grenzen en durf deze aan te geven

Het is belangrijk om te weten wat je aankunt, zowel lichamelijk als emotioneel. Als je je overweldigd voelt maar geen nee wilt zeggen omdat je denkt dat mensen teleurgesteld of boos op je zullen zijn, herinner jezelf er dan aan dat het oké is dat anderen teleurgesteld of boos zijn – maar het is niet oké dat ze jou schuldig laten voelen omdat je grenzen stelt.

Veel mensen hebben gedurende hun leven automatische patronen ontwikkeld. Hierdoor hebben ze nog niet effectief om leren gaan met het aangeven van hun grenzen. Zij hebben altijd geleerd om in de “hulpmodus” te schieten en offeren zich dagelijks op. En vergeten zichzelf.

Actie: Maak een lijst van grenzen waar je tegen aan loopt!

Selfcare is: Elke dag iets doen waar je blij van wordt!

Je hoeft niet elke dag urenlang aan selfcare te doen, maar als je elke dag maar 10 minuten voor jezelf neemt, maakt dat een enorm verschil in hoe uitgerust en in balans je je de rest van de dag voelt. Of je nu een dutje doet, mediteert of naar muziek luistert – wat je ook een rustig en ontspannen gevoel geeft, het is perfect!

Actie: Bedenk eens voor jezelf wat jij kan doen in 10 minuten en waar jij een goed gevoel van krijgt. En ohja, Schrijf dit op!

Maak deze afspraak met jezelf

Een afspraak met jezelf maken en je daaraan te houden. Dat is iets wat je een supergoed gevoel geeft.

Selfcare is een vorm van discipline die inhoudt dat je zorgt voor je lichaam, geest en ziel. Het is iets wat we allemaal vaker moeten doen, maar het kan lastig zijn om de tijd of energie te vinden om voor onszelf te zorgen.

“Het is niet egoïstisch,” legt Dr. Brene Brown uit in de TED Talk “The Power of Vulnerability.” “Het is noodzakelijk!”

Wat te doen als je je niet aan jouw eigen afspraken kunt houden?

We kennen het allemaal. Je wil graag iets voor jezelf doen. Maar op 1 of andere manier schiet het er altijd bij in.

En dan komt dat schuldgevoel, dat stemmetje in jouw hoofd. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal.

Het kan helpen als je jouw plannen deelt met gelijkgestemden. Of als het fijn vindt dit deelt met een coach. Die kan je dan helpen om die afspraken te realiseren.

Wil je juist op een langere termijn aan jezelf werken dan is de NLP Practitioner een mooi alternatief voor coaching. Dan kan je 14 dagen lang werken aan jouw persoonlijke doelen.

Actie:

En als laatste. Bedenk eens hoe jouw leven er uit zou zien als jij er mee aan de slag gaat.